Vrijwel iedereen vindt een behandeling bij ons spannend. Het is onze taak om een behandeling technisch goed uit te voeren terwijl het voor u zo prettig mogelijk is. Pijn hebben tijdens een behandeling is altijd verboden, alleen het prikje vooraf mag u even voelen (meestal is zelfs dit pijnloos).
Wanneer extreme angst een behandeling onder lokale verdoving niet mogelijk maakt, kan een afspraak worden gemaakt om een behandeling onder sedatie te ondergaan.
WAT IS SEDATIE ?
Sedatie (ofwel ‘roesje’) is een vorm van anesthesie waarbij je bewustzijn wordt verlaagd. Hiertoe krijg je een slaapmiddel (een zogenaamde sedativum) toegediend. Propofol is een voorbeeld van middelen die gebruikt worden.
Bij sedatie raak je in slaap, zodat je van een behandeling niets meekrijgt, maar de slaap is minder diep dan bij narcose.
WANNEER PASSEN WIJ SEDATIE TOE ?
Wij passen sedatie toe bij mensen die een behandeling onder plaatselijke en lokale verdoving niet aandurven vanwege grote angst.
Sedatie is mogelijk bij kleine ingrepen zoals bijvoorbeeld het verwijderen van de
verstandskiezen, een totaalextractie of het plaatsen van
implantaten.
WAT KUNT U VERWACHTEN ?
De dag van de ingreep wordt u opgenomen op de afdeling dagbehandeling. Als u aan de beurt bent wordt u naar de poliklinische behandelkamer op de afdeling kaakchirurgie gebracht.
U neemt plaats in de behandelstoel en maakt kennis met de kaakchirurg, de polikliniek assistent en de sedatie praktijk specialist.
U krijgt een neusbrilletje op waarmee we u extra zuurstof kunnen geven. Uw hartslag, bloeddruk en ademhaling controleren we via een monitor.
Vervolgens dient de arts de medicatie toe voor de sedatie. U krijgt deze medicatie via een infuus in uw arm of hand. Door deze medicijnen valt u in slaap en merkt u niets van de ingreep meer.
Als de sedatie goed werkt, krijgt u lokale verdoving in de mond. U krijgt een steriele doek over u heen en de chirurg voert de ingreep uit.
Als de ingreep klaar is en u weer wakker bent gaat u terug naar de afdeling dagbehandeling.