Traumatologie
Een trauma is de medische term voor een ongeluk of ongeval. Het zegt niets over hoe erg het letsel is. Het is een brede groep van letsels, zoals huidverwondingen, kneuzingen en botbreuken in het gezicht.
Traumatische letsels van het aangezicht, gebit,schedel en kaken worden door de kaakchirurg behandeld. Afhankelijk van de uitgebreidheid van het trauma en de ernst van de letsels gebeurt dit onder lokale verdoving of algehele narcose.
In het algemeen treedt er bij breuken in het gezicht een forse zwelling op dewelke de eerste dagen na het trauma (of na de operatie) nog toeneemt.
Na 4-5 dagen neemt deze zwelling langzaam weer af. Breuken van het aangezicht zijn meestal na zo’n 6 weken genezen, waarna men weer gewoon alles kan eten. Verder proberen de kaakchirurgen littekens in het gezicht zoveel mogelijk te vermijden waardoor we veel vanuit de mond opereren of via de binnenkant van het onderooglid.
Als er bij het trauma al snijwonden in het gezicht aanwezig zijn zullen deze gebruikt worden om bij de onderliggende breuken te komen. Daar waar wij niet anders kunnen, maken we zo klein mogelijke incisies die zoveel mogelijk in de behaarde delen van het gezicht plaatsen, zoals in de wenkbrauw of behaarde hoofdhuid.
De meeste breuken worden vastgezet met mini-plaatjes (plaatosteosynthese) van titanium wat in de meeste gevallen toelaat zo normaal mogelijk te kunnen functioneren.